Головна » Кулінарія » Продукти з вітаміном D
продукты с витамином д

Продукти з вітаміном D

Вітамін D (кальциферол) потрібен для підтримання багатьох біологічних процесів у людському організмі. При його нестачі збільшується ризик виникнення аутоімунних захворювань, цукрового діабету, злоякісних новоутворень, деменції, патології репродуктивної системи, рахіту у дітей. Є такі вітамери даної речовини:

  • вітамін D2 (ергокальциферол) – надходить до організму із харчовими продуктами;
  • D3 (холекальциферол) – виробляється в шкірі під дією сонячних променів.

Дефіцит кальциферолу дуже поширений у світі. Тому важливо знати продукти з вітаміном D, у яких є його високий вміст.

Які продукти містять вітамін D

Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, потрібно постійно вживати продукти, в яких міститься вітамін D у достатній кількості. До них належать:

  • Риба жирних сортів – лосось, тунець, сардина. В них також міститься Омега-3 кислота, яка сприяє засвоєнню ергокальциферолу.
  • Молоко і молочні продукти (сметана, сир).
  • Жовток курячого яйця.
  • Вершкове масло.
  • Яловича печінка.
  • М’ясо деяких тварин – баранина, свинина.

Із продуктів рослинного походження вітамін D містять:

  • зернові;
  • пивні дріжджі;
  • деякі види грибів, наприклад, лисички;
  • рослинні масла – кукурудзяне є найбільш цінним;
  • горіхи;
  • соєві продукти;
  • у невеликій кількості міститься в зелені, але вітамін повністю засвоюється.

Особливості вживання продуктів

Усі кальцифероли прекрасно переносять термічну обробку і не втрачають своїх властивостей. Їх краще тушкувати або готувати на пару. В кінцевому вигляді концентрація вітаміну D в них не зміниться.

Важливо правильно поєднувати продукти. Оскільки вітамін D являється жиророзчинним, всмоктування буде проходити краще, якщо вживати його разом із жиромісткою їжею. Щоб отримати максимальну користь від вживання таких продуктів, важливо поєднувати їх із кальцієм. Вітаміну D достатньо в молоці, але зловживати цим продуктом не варто, тому що в ньому велика кількість фосфору, з яким реабсорбція кальциферолу знижується.

Додаткове вживання вітаміну D

Деякі люди, за родом своєї діяльності, багато часу проводять у приміщеннях, тому, щоб уникнути дефіциту вітаміну D, вони повинні вживати його додатково у вигляді таблеток, капсул. Один із варіантів – Детримакс, який випускається в капсулах по 1000 МО і 2000 МО. Дорослі можуть приймати його в такій формі, дітям вітамін частіше призначається в краплях.

При дефіциті в організмі кальциферолу кістки втрачають кальцій і розм’якшуються, є ризик виникнення переломів, остеопорозу. D-вітамінна недостатність може виникнути, якщо у людини є хвороби нирок, печінки, порушення його засвоєння в кишечнику. Якщо виникла підозра на дефіцит вітаміну D в організмі, потрібно здати аналіз крові на його рівень. Лікувальну дозу препарату повинен призначити лікар.

Залишити коментар

Ваш e-mail не буде опублікований.Обов'язкові поля помічені *

*